Choď na obsah Choď na menu
 


Koláče

 

SUROVINY:

    • 200 g hladká múka
    • 100 g maslo
    • 2 PL kryštálový cukor
    • 1 štipka soľ
    • 1 cl kakao
    • 1 ks vajce
     

    PLNKA:

     
    • 500 g tvaroh
    • 150 g kyslá smotana
    • 150 g kryštálový cukor
    • 50 g škrobová múčka
    • citrónová kôra
    • vajce
     

    Čas prípravy: min.

    Poatup: 

     

  • Do preosiatej múky pridáme kakao, soľ, cukor a premiešame. Stuhnuté maslo nakrájame a primiešame k sypkej zmesi. Potom pridáme vajce, podľa potreby prilejeme 50 ml vlažnej vody a vymiesime hladké cesto.
     

  • Z vypracovaného cesta urobíme guľu, zabalíme do fólie a odložíme na 30 minút do chladničky. Odpočinuté cesto dáme medzi dva papiere na pečenie a vyvaľkáme plát, ktorým vystelieme okrúhlu formu tak, aby cesto prevyšovalo 1 cm cez okraje.
     

  • Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Tvaroh vymiešame s kyslou smotanou, cukrom, so škrobovou múčkou, žĺtkami a s citrónovou kôrou na hladký krém.
     

  • Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý spojíme s vyšľahanou smotanou na šľahanie. Pridáme k tvarohovej zmesi a jemne premiešame.
     

  • Tvarohovou zmesou rovnomerne naplníme formu s cestom a dáme piecť na 60 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. V polovici pečenia formu prikryjeme papierom na pečenie alebo alobalom. Po upečení necháme koláč v rúre ešte 10 minút odpočívať.